Τοποθέτηση Holter Ρυθμού (24ωρη περιπατητική ηλεκτροκαρδιογραφία - 7 ημέρες)
 

Το holter ρυθμού αποτελεί μια ηλεκτρονική συσκευή αρκετά μικρών διαστάσεων από την οποία εξέρχεται μια δεσμίδα 5 καλωδίων τα οποία καταλήγουν στους αντίστοιχους ακροδέκτες. Οι τελευταίοι με ειδικά αυτοκόλητα προσαρμόζονται σε συγκεκριμένες θέσεις στο θώρακα του ασθενούς. Η συσκευή με μία ειδική ζώνη προσδένεται στη μέση συνήθως του ασθενούς. Ο ασθενής, με τη συσκευή να καταγράφει το ηλεκτροκαρδιογράφημα του, πραγματοποιεί τις καθημερινές του δραστηριότητες. Παράλληλα μπορεί να κρατάει σημειώσεις σχετικά με την ώρα που έκανε κάποιο περίπατο ή που ένιωσε κάποιο σύμπτωμα. Ειδικά για το τελευταίο η συσκευή διαθέτει ειδικό κουμπί, το οποίο και πατάει ο ασθενής όταν νιώσει το σύμπτωμα για το οποίο γίνεται η διερεύνηση. Κατά την ανάγνωση της καταγραφής ο ιατρός εντοπίζει ακριβώς τη στιγμή που ο ασθενής ένιωσε το σύμπτωμα και αξιολογεί το αν αυτό προκλήθηκε από την καρδιά του ασθενούς ή όχι.

 Πότε ο ασθενής χρειάζεται αυτή την εξέταση

α) Σε περίπτωση αρρυθμιών. Οι τελευταίες μπορεί να προκαλλέσουν στον ασθενή αίσθημα παλμών (χτύπων στο πρόσθιο θωρακικό τοίχωμα), ζάλη, ατονία, αίσθημα αφανισμού,σκοτοδίνη, λιποθυμικό επεισόδιο. Εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι η ζάλη που προέρχεται από τις καρδιακές αρρυθμίες μπορεί να έχει μεγάλη διάρκεια, αλλά μπορεί και να είναι στιγμιαία με διάρκεια ελαχίστων δευτερολέπτων.

β) Σε περίπτωση διευρεύνησης για στεφανιαία νόσο. Η ένδειξη για την εξέταση σε αυτή την περίπτωση είναι λιγότερο ισχυρή. Αν εντοπιστούν ενδείξεις ισχαιμίας κατά την εξέταση είναι ένα αξιόπιστο εύρημα. Αν όμως δεν εντοπιστεί ισχαιμία σε καμιά περίπτωση δεν βγαίνει διάγνωση ότι ο ασθενής είναι υγιής. Στην περίπτωση αυτή αν υπάρχει ισχυρή υποψία γίνεται διαστρωμάτωση κινδύνου του ασθενούς και κατόπιν επιλέγεται η κατάλληλη εξέταση για τη διερεύνησή του.

Πρόληψη εγκεφαλικών επεισοδίων - Αιφνιδίου θανάτου

Μια από τις πολύ σημαντικές εφαρμογές του holter ρυθμού στο πεδίο τις πρόληψης είναι

Α) Η πρόληψη των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων στους ηλικιωμένους ασθενείς

Στους υπερτασικούς ασθενείς ηλικίας άνω των 70 ετών, και όσο η ηλικία μεγαλώνει τόσο μεγαλώνει και ο κίνδυνος, και ιδιαίτερα σε αυτούς οι οποίοι έχουν επηρεασμένους κάποιους δείκτες από το tripplex καρδιάς όπως διάταση του αριστερού κόλπου και η υπερτροφία ή δυσλειτουργία της αριστερής κοιλίας, το holter ρυθμού επιβάλλεται για την πρόληψη των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 20% των εγκεφαλικών επεισοδίων σε αυτές τις ηλικίες (κρυπτογενή εγκεφαλικά) οφείλονται σε υποκλινικά επεισόδια, κολπικής μαρμαρυγής (που δεν γίνονται αντιληπτά από τον ασθενή). 

Β) Ο εντοπισμός των επεισοδίων επικίνδυνων αρρυθμιών σε ασθενείς που έχουν περάσει έμφραγμα του μυοκαρδίου ή που έχουν χειρουργηθεί για συγγενείς καρδιοπάθειες στην παιδική τους ηλικία.

Επικοινωνία

  • Λεωφ. Βεργωτή 71 1ος όροφος, Αργοστόλι, Κεφαλονιά

  • Τηλ: 26710 27257

  • Κινητο: 6974657321

  • Email: nikmarinakis@gmail.com

Ωραριο

  • Δευτέρα - Παρασκευή 08:30-13:00
    και 18:00-20:00 εκτός Τετάρτης απόγευμα κατόπιν ραντεβού
  • Σάββατο - Κυριακή Κλειστά
Αποποίηση ευθυνών
Οι πληροφορίες που περιέχονται εδώ είναι για εκπαιδευτικούς και ενημερωτικούς σκοπούς και μόνο.
Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ως ιατρική συμβουλή. Θα πρέπει πάντα να συμβουλέυεστε τον ιατρό σας.